Dopingshärvan växer

Den stora dopingshärvan som i går ledde till åtal i Sundsvalls tingsrätt växer. Utredningsledaren Henrik Blusi, kriminalinspektör i Sundsvall, säger att åtalet bara är början.

Polisen har lett arbetet tillsammans med Internationella åklagarkammaren i Stockholm, Men sedan har man fått hjälp från Tullverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan.

– Det är bara i grossistleden som vi har riktat åtal nu. Vi kommer även senare att ske ytterligare ett tusental åtal då vi har säkrat en hel del information när det gäller köpare, säger Henrik Blusi.

Det rör sig om en gigantisk härva, med förgreningar från norra Sverige och även ut i Europa och Henrik Blusi beskriver det som ett stort industriellt nätverk.

Polisen har fyra miljoner enheter i beslag, till ett värde av ungefär 60 miljoner kronor.

Omkring 70 personer har än så länge åtalats för grova dopningsbrott, men troligen blir det ännu fler.

Den 21-årige man från Strömstad som åtalas, är misstänkt för att ha mottagit närmare 100 000 enheter anabola steroider från en av leverantörerna. En enhet, är lika med en ryssfemma, som i sin tur är lika med fem milligram aktiv substans av anabola steroider.

Polisen har sammanlagt beslagtagit fyra miljoner enheter och marknadsvärdet uppskattas till 60 miljoner kronor. Polisens utredning visar också att drygt sju miljoner enheter distribuerats.

Gränsen för grovt dopningsbrott går vid 50 000 enheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".