En amurtiger bakom galler på Nordens ark. Foto: Emil Björklund/SR Väst.
Sotenäs

Stora kattdjur fängslar forskare

Några av världens främsta forskare på kattdjur finns den här veckan på Nordens Ark. Många kattdjur är utrotningshotade och amurtigern är en av de värst drabbade.

– Vi hoppas kunna få dem att föröka sig här, säger Claes Andrén, vetenskaplig ledare på Nordens Ark.

Amurtigern Uri är snabbt framme och nosar när vi kommer gående mot hans bur. Och när Nordens Arks presstalesman Tom Svensson knackar lite på buren så går Uri till attack.

– Han gillar inte mig, säger Tom Svensson. Jag tog mycket bilder på honom när han var nyanländ och jag tror att han kände sig hotad av det svarta ögat.

Det svarta ögat var kameralinsen. Och när Uri insåg att det svarta ögat inte var ett levande objekt så fick mannen bakom kameran ta ansvaret för obehaget.

– Han har minnen av mig sedan dess och därför så drar vi fortfarande inte jämnt.

Amurtigern är en av de utrotningshotade kattarterna som tas upp på den konferens som nu äger rum på Nordens Ark. Forskare från hela världen har samlats och Guillermo Lopez från Spanien är expert på det iberiska lodjuret, som är det mest utsatta kattdjuret av alla.

– Arten minskade under det förra seklet och nu finns det bara några hundra kvar. Därför måste vi få dem att bli fler igen. Kattdjur är viktiga för det ekologiska systemet och i Spanien är lodjuret i topp av näringskedjan.

Emil Björklund
emil.bjorklund@sr.se
0522-67 00 25

Fakta Amurtiger

Amurtigern (Sibirisk tiger) är världens största kattdjur.
Pälsen är långhårig och tät, och gulaktig med röda inslag.
Honan är ofta mörkare tecknad än hannen.

(Källa: Nordens ark)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".