Uddevalla

Anhöriginvandring från Somalia stoppad

Sedan i våras har nästan all anhöriginvandring från Somalia stoppats i Sverige, efter att Migrationsverket infört en ny praxis. En praxis som motsätter sig de konventioner som Sverige skrivit under om att familjer som splittras i krig ska återförenas.

Flera personer från Somalia som bor i Uddevalla har fått nej när de ansökt om att få ta hit sina barn eller anhöriga. Isahaq Abdullahi Said har bott här i tre år men hans familj finns i Yemen.

– Det känns väldigt jobbigt, barnen har det svårt där, säger Isahaq Abdullahi Said.

Han pratar med dem så ofta han kan, och de berättar alltid att de har det väldigt svårt.

Förra året beviljades närmare 90 procent av ansökningarna om anhöriginvandring från Somalia. Sedan Migrationsverket i mars viktar passkravet högre än rätten till familjeåterförening har istället 99 procent fått avslag. Det innebär mer än 1 800 nej.

Aysha Ahmed har bott i Uddevalla i två år, men hennes två barn finns i Etiopoen.

– De bor hos en gammal granne från Somalia. De går inte i skolan och jag kan inte hjälpa dem härifrån, säger Aysha Achmed.

För att de skulle kunna få komma hit behövs pass eller något annat som kan styrka deras identitet, något som är i princip omöjligt att få i det krigsdrabbade Somalia.

Isahaq Abdullahi Said och Aysha Ahmed berättar tillsammans med Abdi Moalih att de känner flera somalier i Uddevalla som fått nej, och ytterligare ett 20-tal som just nu väntar på besked.

Abdi Moalih har inte stort hopp om att det ska lösa sig och har börjat tänka på att istället försöka återförenas med sin familj i Etiopien.

– Om man inte kan ta hit dem, är det klart att jag kommer att flytta dit dem är. Jag vill gärna vara delaktig i deras liv och dela både ont och gott med dem, säger Abdi Moalih.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".