Vd Tore Helmersson framför ett av Innovatums lättviktsprojekt. Foto: Evelina Myrbäck/SR Väst
Bilindustrin

Nobelprisupptäckt kan ge lättare bilar

Nobelprisen har duggat tätt i dagarna och i går gick prissumman på tio miljoner kronor till de två herrar som upptäckt materialet grafen: Supertunt, superstarkt och leder både värme och ström som inget annat. Det passar den västsvenska bilindustrin utmärkt, tycker Tore Helmersson, vd för Innovatum i Trollhättan.

– Vi behöver göra bilarna mycket, mycket lättare. Och alla nya landvinningar är jättespännande.

Lättare bilar betyder att det behövs mindre bränsle. Vilket är billigare för den som tankar och snällare mot miljön. På Innovatum har man arbetat med detta länge.

Tore Helmersson berättar att i ett av de tidigare projekten på Innovatum ersattes bilens stötfångarskena, som sitter längst fram, med lättare material för att se om det gick att minska vikten på resten av bilen.

– Vi sparade ungefär 20 procent i vikt på just den delen, säger han.

Kanske kan grafen hjälpa till att spara ännu mer vikt för bilindustrin i framtiden. Men det finns ju ett hinder som kan grusa de mest högtflygande planer.

– Det är naturligtvis en fråga om vad det kostar. I dag använder man stål och det är trots allt väldigt billigt, förklarar Tore Helmersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".