Kultur

Mario Vargas Llosa får litteraturpriset

Mario Vargas Llosa får årets Nobelpris i litteratur. Den peruanske författaren får priset "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag".

Peter Englund motiverar valet av pristagare med att Mario Vargas Llosa står för ett av de stora författarskapen inom den spanskspråkiga världen.

– Det handlar om en berättare, men också en berättare som utvecklat berättarkonsten på ett fantastiskt vis.

Mario Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt.

– Jag är fortfarande väldigt överraskad, jag hade verkligen inte väntat mig det här. För många år sedan nämndes mitt namn, men utan att jag visste om det var på allvar eller inte. Jag trodde jag var helt glömd av Svenska Akademien, jag visste inte ens att priset delades ut den här månaden, säger Mario Vargas Llosa till TT Spektra på telefon från New York där han befinner sig.

Han har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima. Bland hans andra kända verk kan nämnas Kriget vid världens ände och Bockfesten.

Ett stort antal av Vargas Llosas verk finns på svenska. De senaste, bland dem den Stygga flickans rackartyg och Paradiset finns runt hörnet, har översatts till svenska av Peter Landelius och har getts ut på Norstedts förlag.

Mario Vargas Llosa har också gjort inhopp i politiken när han 1990 ställde upp som presidentkandidat i Peru. Han förlorade dock valet.

Han tillhörde inte favoriterna i förhandsspekulationerna. Hos Ladbrokes gav ett spel på honom 26 gånger pengarna.

Mario Vargas Llosa

Född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt. Kriget vid världens ände och Bockfesten är andra kända verk.

"Nu sätter vi böckerna på skylt"

Lennart Åberg och Eva Warenström ställer fram nobelprislitteratur på Melleruds bibliotek. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst.

I Melleruds bibliotek stod Lennart Åberg och Eva Warenström redo för att plocka fram böcker av den aktuelle pristagaren klockan 13 i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.