Uddevalla

Prisad film om papperslösa

I morgon visas dokumentärfilmen Vad betyder ett liv? på Världskulturmuséet i Göteborg. Den har vunnit flera priser, både tidigare i år under filmfestivalen Angeläget, och i Frame filmfestival under helgen som gick.

– Filmen inriktar sig på att papperslösa flyktingar i Sverige inte får sjukvård, säger Ulrica Hjelm som tillsammans med Olle Öberg, Gabriel Carlsson och Jennifer Spetsmark har gjort filmen.

Alla fyra gick förra året på medieprogrammet på gymnasiet i Uddevalla. Ulrica Hjelm ville göra någonting om sjukvård, och började bolla idéer med en av sina lärare, Olle Johansson.

– Vi jobbar medvetet med mycket dokumentärfilm. Dels för att det är möjligt att göra dokumentärfilm med ganska enkla medel om man har något att säga, säger han.

Lärarna vill också betona att det ska finnas ett innehåll i det man gör.

– Man ska inte bara göra ytliga saker, säger Olle Johansson.

Och Vad betyder ett liv? är ingen ytlig film. Ulrica Hjelm har fått kontakt med papperslösa flyktingar som berättar starka historier. Bland annat en man från Afghanistan medverkar i filmen. Han beskriver kriget i Afghanistan, och rädslan för att bli tillbakaskickad till en säker död.

En av de andra ungdomarna som var med och gjorde dokumentären, Olle Öberg, studerar numera film på Öland. Och han och Ulrica Hjelm kan eventuellt komma att göra en längre version av filmen.

– Vi funderar på att göra det lite större. Filmen är åtta minuter lång, och vi funderar på att göra den till en halvtimma, säger Ulrica Hjelm.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522- 67 00 24

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".