- Framförallt är det metall som lockar tjuvarna till soptipparna, säger Roger Oscarsson som är driftsledare på Rambo. Foto: Emil Björklund/SR Väst.
Lysekil/Sotenäs

Skrotstölder kostar miljoner

Stölderna från återvinningscentralerna blir allt fler. I Lysekil beräknar man med stölder till ett värde av 30 000 kronor per månad. Lika illa är det i Sotenäs.

– De kommer nästan varje natt, säger Roger Oscarsson som är driftsledare på Rambo.

Rambo driver flera återvinningscentraler i bland annat Lysekil och Sotenäs kommuner. Problemet med nattliga stölder har blivit värre de senaste åren.

– Det beror naturligtvis att metallpriset är så högt. Och här finns det mycket metall, säger Roger Oscarsson.

Nästan varje natt kommer tjuvarna för att ta vad de kommer över. Stölderna i kombination med skadegörelse kostar centralerna hundratusentals kronor varje år.

Enligt Roger Oscarsson så är det alldeles för få av förbrytarna som fälls för brotten. Men Anders Ragnesten, utredningschef vid polisen i västra Fyrbodal, menar att skrotstölder verkligen inte bortprioriteras.

– Vi har ingen kontinuerlig tillsyn vid soptippar. Men får vi in information som kan få oss att lösa brottet så tar vi tag i ärendet, säger han.

Det är inte bara brottsligt att stjäla skrot. Det är livsfarligt också, enligt Roger Oscarsson.

– Tjuvarna hoppar ner i containrarna. Och där kan de ramla, skära sig och fördärva sig.

Emil Björklund
emil.bjorklund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".