Ebru Tayb söker jobb. Foto: Kristina Stulken/SR Väst
Vänersborg

Här är regeringens jobbplan

Regeringen förstärker resurserna för arbetspraktik och coaching, för unga som söker arbete. Det är en del av de åtgärder som ska få ned antalet arbetslösa.

Nicklas Sörensen från Vänersborg har varit arbetslös sedan han tog studenten i våras. Under tiden har han haft möjlighet att praktisera som datatekniker.

– Det är lite roligt att slippa vara hemma hela tiden och inte ha något att göra, när alla andra håller på med annat, säger han.

Nicklas Sörensen tror inte att praktiken kommer att leda till ett fast jobb, men han hoppas på att bli timanställd sedan.

Även Ebru Tayb söker jobb i Vänersborg. Hon har också haft en längre praktik som hon var nöjd med, men hon varnar också för oseriösa arbetsgivare.

– Jag har sett många som får praktik och jobbar gratis. Efter några månader säger de till dem att vi kan inte anställa.

Det är något som moderata riksdagsledamoten Mikael Cederbratt inte tror att man ska oroa sig över.

– Jag tror inte att man ska överdriva en sådan farhåga. Det är ju inga onda människor, man tittar på kostnaderna. Det är så en företagare tänker.

Förutom förstärkta resurser för arbetspraktik och coaching satsar regeringen bland annat pengar på att hjälpa de som inte har gått ut grundskolan eller gymnasiet. De inför också ett nytt lärlingssystem och utökar matematikundervisningen.

– Det är vad vi gör från politiken, en av de viktigaste sakerna är att företagen också ser möjligheterna att faktiskt anställa de här unga, säger centerpartistiska  riksdagsledamoten Annika Qarlsson.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".