Stefan Alimovic hoppas på jobb. Foto: Evelina Myrbäck/SR Väst
Bilindustrin

Osäkert med jobb för Saabpraktikanter

Nu har första gruppen i Arbetsförmedlingens fordonsmontörutbildning i Trollhättan gått ut efter tre veckor i skolbänken och två veckors praktik inne i Saabs fabrik. Men om det blir några jobb för de tvåhundra som ska utbildas under hösten är osäkert.

För några veckor sedan träffade vi Stefan Alimovic när han gjorde sin första dag på utbildningen. När vi nu träffas igen, på Lextorp i Trollhättan, står han i solen och mekar med sin bil. I fredags var Stefan färdigutbildad och hoppas nu på att Saab ska takta upp och erbjuda honom ett jobb. 

– Jag hoppas att de tänker på mig när de börjar anställa, säger han. 

Att utbilda Stefan Alimovic fem veckor, varav två var praktik på Saab och bekostades av företaget, kostade 10 000 kronor. Det var Arbetsförmedlingen som stod för notan trots att de inte är säkra på att Saab kommer anställa. Bo Carlsson är chef för Industriarbetsförmedlingen i Trollhättan.

– Jag har inga detaljuppgifter mer än vad Jan Åke Jonsson gjorde uttryck för när han var på bilmässan förrförra veckan om att man planerar för att starta upp ett tvåskift på Saab automobil, säger han.

Bo Carlsson tycker inte att det är riskabelt att satsa runt två miljoner, 10 000 kronor per person, på utbildning till arbeten som kanske inte kommer att bli verklighet.

– Jag tror inte att de pengarna är kastade i sjön utan bedömer att den här arbetskraften kommer vi att kunna placera ut på lediga jobb. Vi ser ju lite runt om oss att andra företag inom fordonsbranschen håller på att anställa och kräver mer arbetskraft.

Men än så länge får den nyutbildade fordonsmontören Stefan Alimovic söka jobb.

– Jag kollar internet, Manpower och sådana sidor, efter jobb. Man kan ju inte bara sitta hemma, säger han och har inte gett upp hoppet om en anställning på Saab.

Evelina Myrbäck
evelina.myrback@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".