Lilla Edet

Mindre kommunpengar 2011

Extrapengar till kommunerna, var ett av löftena i regeringens budget i går. Men i själva verket blir det mindre pengar nästa år.

Vi har tittat på exemplet Lilla Edet.

Ta bort tre nollor, så kan du översätta statliga kommunbidrag till Lilla Edet-valuta. Så när regeringen i sin budget för nästa år lovar 3 miljarder kronor till kommunsektorn betyder det tre miljoner för Lilla Edets kommun.

Men myntet har en baksida. Förra årets 12 miljarder i tillfälligt konjunkturstöd gav Lilla Edet 12 miljoner.

Ökat stöd är alltså minskat stöd. Men samtidigt höjs det generella stasbidraget med 5 miljarder nästa år, fem miljoner till Lilla Edet.

Det ger sammanräknat minus 4 miljoner nästa år jämfört med i år.

– Sedan är det andra faktorer som att vi får ökade skatteintäkter. Så vi har lika mycket pengar att röra oss med 2011 som vi har 2010, säger Peter Jimmefors, ekonomichef i Lilla Edets kommun.

Tillfälliga stöd gör det inte lätt för kommunerna att planera.

– Det är svårt. Man kan ju inte skapa sig en verksamhet som kostar pengar nästa år utan man får ju helt enkelt agera utifrån att de är ettåriga, säger Peter Jimmefors.

Men de tillfälliga miljonerna har gjort nytta, säger ekonomichefen.

– Annars hade vi varit tvungna att göra en mycket större åtstraming än vi gjort.

Men med ett förväntat överskott på 17 miljoner i år -behöver då Lilla extrapengar? Ja, säger Peter Jimmefors. För att leva upp till kravet i kommunallagen om god ekonomisk hushållning bör Lilla Edet ha ett plus på minst 12 miljoner om året.

– Sedan lägger vi nu fram en budget för 2011. Där har vi ett överskott på en miljon. Så det är inga sötebrödsdagar precis, säger Peter Jimmefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".