Västra Götaland

Kraftigt motstånd mot luftledningar

Två nya kraftledningar är planerade här i väst och motståndet mot luftburna ledningar blir allt kraftigare.

Det är två stora kraftledningar som ska byggas inom 5-6 år dels en på 130 kilovolt och dels en på 400 kilovolt.

– Vi anser att man bör undersöka markkabelalternativet bättre. Det finns med i utredningarna men det är bara som pliktskyldigast, säger Karl-Anders Andersson som är ordförande för LRF:s kommungrupp i Munkedal.

Lantbrukarnas riksförbund är en av organisationerna som är kritiska mot luftledningarna som tar mycket mark genom landskapet. Dessutom är det många som är oroliga för strålningen från kraftledningarna.

Det finns också ett starkt motstånd bland markägarna som har bildat en arbetsgrupp som ska protestera mot luftledningarna. De anser att ledningarna bör grävas ner och att det bör ske längs vägar och järnvägar.

Svenska kraftnät har presenterat ett förslag där olika alternativ presenteras, Det är både sjöbaserad och markbaserad ledning utöver en luftledning för 400 kilovolt- ledningen.

– Kraften och viljan från Svenskt Kraftnät ligger till 98,9% på luftledningsalternativet när man ser underlagt, säger Karl-Anders Andersson.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-15880

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista