Mask i vårdens datorer

Sjukvården har haft stora dataproblem. Imorse gick det ut order till många vårdcentraler och sjukhusavdelningar i vårt område att stänga av alla datorer.

På vårdcentralen i Vargön, till exempel, har man inte kunnat få fram några patientjournaler och inte kunnat boka in några nya patienter.

Viruset, eller internetmasken Sasser som den också kallas har drabbar hundratusentals datorer i hela världen, och den går in med information, ofta via datorer som anställda arbetar med både hemma och på jobbet, som sen förökar sig okontrollerat och överbelastar datorerna.

Ingen information har skadats och alla journaler ska alltså finnas kvar i datorerna även efter attacken.

I regionen är det Microsofts program Windows 2000 som har drabbats. NÄL hade problem imorse, men nu ska alla dataservrar där vara åtgärdade säger Karl-Erik Johnsson, som är IT-strateg i regionen.

Uddevalla sjukhus har klarat sig, liksom Strömstad, Bäckefors, och Lysekil, men många vårdcentraler, framför allt i Fyrbodalsområdet har alltså drabbats av datamasken, men alla problem bör vara lösta nu vid lunchtid enligt Karl- Erik Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista