Bilindustrin

Saabs reklammyra får kritik

Varför måste Saab förklara varför de är bra för myror? Det får du reda på om du klickar på rubriken.

Konsumentverket riktar kritik mot Saabs pågående reklamkampanj. Saabs reklamtavlor har texten ”Gör något för miljön. Skaffa 180 hk”. På tavlorna finns också en myra som bär på ett löv.

Konsumentverket anser att naturmotivet ger associationer till att Saab-bilen är bra för miljön och vill att Saab bevisar att det ligger till så.

– Sammantaget ger detta intrycket att den här bilen skulle ha någon typ av fördel ur miljösynpunkt. Vad det handlar om är en produkt som är miljöbelastande och då ställs det extra höga krav på den marknadsföringen, säger Martin Suserud, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverket anser att man inte kan säga att en bil är bra för miljön, vilket de meddelat Saab. Nästa steg är att biltillverkaren får yttra sig, men Martin Suserud tror inte att några argument för reklamen kan bita på honom.

– I det här fallet så är det ingen tvekan om att det är ett miljöargument som inte uppfyller de här kraven hos marknadsföringslagen och praxis.

Saklighet, korrekthet och hårda fakta, det gäller om man vill göra bilreklam med miljöargument, enligt Martin Suserud. Men det betyder inte att någon hamnar bakom lås och bom på Saabs marknadsavdelning.

– I första hand är vi ute efter att man tar till sig den bedömning som vi har gjort. Sedan, när man gör ny marknadsföring, att man beaktar de synpunkter vi har haft så att man inte gör om samma fel igen.

Saabs yttrande ska vara inne senast den 22 oktober.

Evelina Myrbäck
evelina.myrback@sr.se
0768 79 74 05

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".