Politik

Namnbyte på KD lockar inte

Penilla Gunther, riksdagsledamot från Trollhättan, är kritisk mot idén att byta namn på Kristdemokraterna.

Det är bland annat förre riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus föreslagit att Kristdemokraterna ska koplettera sitt namn med att kalla sig "familjepartiet" eller "frihetspartiet".

Men Penilla Gunther, kristdemokratisk riksdagsledamot från Trollhättan, tror inte på ett tillägg för att förtydliga partiet politik.

– Då snävar vi in oss på ett visst område och det är viktigt att Kristdemokraterna fortsätter att vara ett brett parti med politik på samtliga områden, säger hon till Sveriges Radio Väst.

Kristdemokraterna noterade 11,7 procent i riksdagsvalet 1998. Sedan dess har de tappat i varje val och i år blev de tillsammans med Vänsterpartiet minsta parti i riksdagen med 5,6 procent av rösterna.

Partiets dåliga valresultat är en av anledningarna till att debatten om namnbyte har tagit fart.

Penilla Gunther berättar att hon ofta får frågan av väljare om man måste vara kristen för att rösta och om det inte vore bättre att partiet bytte namn. Men det tycker hon inte.

– Vi står för de kristna värderingarna och det är inget att skämmas för, säger hon.

Istället för att laborera med namnet måste partiet bli bättre på att berätta om den politik man står för, menar Penilla Gunther.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista