Djurägare från Färgelanda åtalas för djurplågeri

Nio nötdjur dog och närmare 40 stycken avmagrade, vissa kraftigt, på grund av att ägaren inte gett djuren tillräckligt med mat och vatten. Denna vanvård, som djurägaren erkänt, ledde idag till åtal vid Vänersborgs tingsrätt

Den 48 årige djurägaren ville satsa på kreatur och köpte in 76 djur till sin gård. 67 av djuren inhyste mannen i ett djurstall som egentligen bara var avsatt för 38 djur. Och efter ett tag visade många av mannens djur tecken på avmagring och utmärgling då mannen inte gav djuren tillräckligt med foder och vatten.  Nio av mannens djur dog på grund av de svåra förhållandena på gården innan djurskyddsinspektören slog larm.

Städning hos djuren och vetrinärvård är också två növändingeter som mannen försummade. Därför har mannen enligt åklagaren med vilje eller av grov aktsamhet genom vanvård eller på annat sätt utsatt sina 76 nötdjur för lidande. Och idag åtalas vid tingsrätten i Vänersborg misstänkt för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Ett brott som kan böter eller fängelse i högst 2 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".