Norsk räkkvot slut

Nu har norska fiskare gjort slut på sin kvot av billiga räkor in till Sverige. I fortsättningen får de betala tull de de räkor de vill sälja i Sverige. Men svenska räk-älskare kan ändå räkna med låga priser ett tag till.

Under året har norska fiskare fullständigt vräkt in billig räka till Sverige - de har enorma tillgångar just nu och de har på sin sida en kvot på 800 ton som de får köra in i Sverige utan tull per år.
På svenska sidan har det fått till följd väldigt låga priser naturligtvis och att en massa fina räkor har fått gå till tippen eller fiskmjöl.
55 ton är senaste siffran - till och med förra veckan hade 55 ton högvärdig mat gått till spillo, jämfört med 66 ton på hela förra året. Så sent som år 2001 så var det bara 7 ton som gick åt skogen på det viset. 
Låga priser kan förstås räkälskarna gotta sig åt, men det svenska räkfisket är mer eller mindre knäckt. Där norska fiskare bara kan öka på med större fångster, när priserna blir låga, där har svenska fiskare inget att sätta emot.
Men nu ska det vara slut med de ALLRA billigaste norska räkorna över gränsen. Kvoten på 800 ton tullfritt tog slut 27 april. Nu ska räkorna tullbelastas. Fast tullen är inte så betungande - 12 procent.
Så räkorna blir rätt billiga ett tag till. På onsdagen gick de för 46 - 47 kr kilot på räkauktionen i Strömstad. Det är inte riktigt nere i botten, men nästan.
Lasse Wieslander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista