Vindkraft

Fortsatt debatt kring vindkraft

Sista ordet är inte sagt när det gäller vindkraft i närheten av militära flygplatser. Försvarsmakten har inrättat stoppområden som hejdar omfattande vindkraftsbyggen. Regeringens samordnare när det gäller vindkraft ger dock inte upp.

– Spärrzonerna runt de militära flygplatserna tog bort stora delar av mycket goda vindlägen i södra Sverige. Jag tror inte att vi i längden kan acceptera att försvaret som ska försvara Sverige, gör det svårare att bygga ett hållbart Sverige, säger Lennart Värmby som är en av regeringens samordnare för vindkraft i bland annat västra götalands län.

Hur kommer diskussionen att föras vidare?

– Den måste upp på politisk nivå. Jag tror att den nyvalda riksdagen och regeringen får sätta sig ner och fundera på att införa möjligheter att väga de olika intressen på ett annat sätt, säger Lennart Värmby.

Hur tungt ska försvarets intressen väga mot utbyggnaden av hållbar energi? Frågan kommer att ställas på sin spets efter försvarets beslut att hävda vindkraftsfria zoner. Förutom att Sverige ska förändra energiuttag så handlar det om stora pengar om vindkraftsprojekten stoppas.

– När det gäller Västra Götaland är det helt klart att flygplatserna vid Såtenäs och Karlsborg tar bort väldigt bra vindlägen. Där finns mängder med projekt som tidigare fått ja av försvarsmakten och andra intressen. Projektörerna har kommit långt i sin planering. Sammantaget lär det röra sig om miljardinvesteringar som i värsta fall stoppas, säger Lennart Värmby.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532 – 15880

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista