Lilla Edet

Budgetstrid i Lilla Edet

Om ett par veckor genomförs maktskiftet i Lilla Edet och det har redan blåst upp till strid om budgeten för nästa år.

Skolan i Lilla Edet har fått kritik av både lärarfack och Sveriges Kommuner och Landsting. Partierna är överens om att den måste förbättras och förändras. Men frågan är vad det får kosta. Centerpartisten Bjarne Färjhage är avgående kommunalråd. Han talar för den nya oppositionen, där också Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet ingår:

– När vi kommer till budgeten visar det sig att en del löften har mer luft än andra. Vi lägger tre miljoner mer till skolan för att kunna genomföra en handlingsplan för en attraktiv skola med goda resultat, säger Färjhage.

Socialdemokraten Ingemar Ottosson är tillträdande kommunalråd. Han talar för den nya majoriteteten, där också Vänsterpartiet och Folkpartiet ingår.

– Vi vill i första hand satsa på att komma igång med förändringsarbetet och sedan får vi se vilka ytterligare resurser som kan behövas frampå, säger Ottosson.

Den nya oppositionen vill också återinföra simskolan och lägger även 700 000 kronor mer på barnomsorgen än den nya majoriteten.

– Vi tvingades också till nedskärningar av personaltätheten inom barnomsorgen under de sista åren och nu vill vi återställa en del av det. Det är en väsentlig skillnad mellan våra olika förslag när det gäller personaltätheten, säger Bjarne Färjhage.

På sikt kommer det mer pengar till barnomsorgen, säger Ingemar Ottosson.

– Vi har ju också satsat på fler områden. Vi vill tillföra medel till det offentliga rummet och till äldreomsorgen. Sedan har också en pott med en miljon kronor i oförutsett som vi har lagt till kommunstyrelsen, säger Ottosson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson @sr.se
0522 – 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista