Utbildning

Auschwitz fångades med ljud

De två niondeklassarna Hanna Ringmark och Josefine Karlsson på Linneaskolan i Ljungskile har varit i koncentrationslägret i Auschwitz. Med sig hade de en bandspelare som de använde för att spela in en dagbok för Sveriges Radio Väst.

För två veckor sedan åkte Hanna och Josefine de med sina klasskamrater till det gamla koncentrationslägret Auschwitz i Polen.

– Det går inte att beskriva med ord. Det fanns vissa rum med bara massa hår och skor. Barnskor. Det jobbigaste var nog barnkläderna. Det var svårt att förstå att alla de här skorna har folk gått i och de fick ta av de för att de tillhörde fel folkgrupp, säger Hanna Ringmark när hon står utanför det gamla koncentrationslägret Auschwitz.

Hanna och Josefine säger att det som hände i Auschwitz aldrig får glömmas bort. De båda säger att de inte kan förstå hur människor kan göra så mot varandra.

En officiell siffra är svår att få men omkring 1,5 miljoner människor dog på koncentrationslägrena i Auschwitz och Birkenau. De flesta var judar, men romer, homosexuella, personer med utvecklingstörning och politiska motståndare fanns också bland offren.

Hanna och Josefine tycker att alla de som kan borde besöka de här platserna, för att själva se vad som hände.

– Många i vår ålder borde få åka dit och titta.Det är många i vår ålder nu som är tagna av det här med Sverigedemokraterna, så folk mellan femton och tjugo borde åka dit. Det är de som kommer påverka framtiden, säger Josefine Karlsson.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se
0768 – 76 20 73

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista