Sjukvård

Skepsis mot vaccinet

Snart slår influensan till med full kraft. Men på grund av bieffekter efter förra årets vaccinering så tvivlar vissa på att ta sprutan i år.

– Jag fick sömnproblem, säger en kvinna.

I väntrummet på Dagsons vårdcentral i Uddevalla väntar flera personer på att få sitt namn uppropat. Några av dem lär återkomma om några dagar för att vaccinera sig. Andra inte.

– Jag är osäker. Förra året fick jag nämligen så ont i öronen efter att jag vaccinerat mig mot svininfluensan, säger en kvinna.

– Jag fick någon form av sömnsjuka också. Plötsligt somnade jag bara framför teven och på natten kunde jag sova i 14 timmar om inget väckte mig.

Är du säker att det beror på vaccinet?

– Nej. För doktorn sa till mig att det inte behövde tagas prov. Men nu ska jag träffa doktorn igen.

En annan kvinna, Inga-Stina, ska däremot vaccinera sig mot årets influensa.

– Det har jag alltid gjort och jag har aldrig blivit sjuk så det tänker jag fortsätta med, säger hon.

Fler riskgrupper än någonsin rekommenderas att vaccinera sig i år på grund av att svininfluensan fortfarande lever kvar. Förutom alla som är över 65 år så rekommenderas även gravida kvinnor som inte vaccinerade sig mot svininfluensan att ta en spruta i år.

Emil Björklund
emil.bjorklund@sr.se
0522 – 67 00 25

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista