Sjukvård

"Det finns en stor oro"

1:09 min

Det behövs fler som donerar organ. Och det finns flera anledningar till att man drar sig för att ta ställning angående organdonation.

– Många gånger tycker man att det här är lite jobbigt att diskutera, man vill inte ens prata om det, för det handlar om vad som händer när jag är död,säger Per Hederström. Han är verksamhetsöverläkare för intensiven, och donationsansvarig läkare för NU-sjukvården.

Donation hänger ihop med att fundera över döden. För vissa kan det vara väldigt laddat, för andra är det helt naturligt. Men det finns även andra rädslor – till exempel att man tror att ens organ skulle komma att säljas på svarta marknaden.

– Det finns många vanföreställningar om att det finns illegal handel med organ och vävnader. Det finns det, ute i världen, men vi har så stränga regler och förordningar i Sverige, så det händer inte i vårt land, säger Per Hederström.

Han poängterar att ingen får gå in i donationsregistret innan personen är avliden. Så man ska absolut inte vara rädd för att man skulle få sämre intensivvård om man skulle bli svårt sjuk, även om man är positiv till att donera organ.

– Man tror kanske att om man kommer in och är svårt sjuk, och man har ställt sig positiv till organdonation, då vill inte sjukhuspersonalen satsa på att rädda ens liv. Men så är det inte! Vi får inte gå in i registren förrän personen är avliden, säger Per Hederström.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522 – 67 00 25

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista