Politik

MP slutförhandlar i regionen

1:31 min

En borgerlig allians fick aldrig en ärlig chans. Nu är Miljöpartiet inne i slutförhandlingar med Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet om makten i Västra Götalandsregionen.

Vi har haft en öppenhet åt båda håll, säger Miljöpartiets nya gruppledare Birgitta Losman. Men huvudspåret har hela tiden varit att gå ihop med de tre partier som styrt i regionen i åtta år, alltså Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet.

– Det finns flera sammanvägda orsaker till det. Men för min del har jag aldrig varit så förtjust i blockpolitiken. Jag tycker att det är en ganska tilltalande tanke i sig med blocköverskridande samarbeten oavsett partier, säger Birgitta Losman.

Moderaternas gruppledare Johnny Magnusson tvekar inte när han får frågan om Miljöpartiet visat något intresse för en borgerlig allians:

– Nä.

Hade du förväntat dig det?

– Ja, det hade jag väl gjort, men det bestämde de ju sig tidigt för att inte göra.

Men Miljöpartiet har ju sagt att de också har samtalat med er ...?

– Ja, det har dom gjort. Vi har talats vid, men inte förhandlat. Själva säger de till mig att de är väldigt intresserade av att ha den här blocköverskridande alliansen, säger Johnny Magnusson.

Folkpartiet och Centerpartiet sitter säkert vid makten. Båda regeringsalternativen förutsätter deras medverkan. Men de fick inte chansen att välja. En borgerlig allians var aldrig aktuell för MP.

– Jag hade gärna sett att Miljöpartiet hade varit mer intresserat av att diskutera också det alternativet. Vi har från Folkpartiets sida velat skapa en majoritetskonstellation och sedan är det ju lite upp till de två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, att försöka få ihop en laguppställning. Vi har varit väldigt intresserade av att prata med båda de konstellationerna, säger Folkpartiets regionråd Jonas Andersson.

Centerpartiets nya regionråd Kristina Jonäng tycker att ordet blockpolitik är litet förlegat. Hon säger också att Centerpartiet är mycket nöjt med det samregerande med Socialdemokraterna och Folkpartiet som pågått i åtta år. Men hon säger också att Centern hela tiden haft öppna dörrar åt båda håll.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 – 67 00 55

Västra Götalandsregionen

Totalt är det 149 platser i regionfullmäktige

Mandatfördelning:

Moderata Samlingspartiet: 39 mandat

Centerpartiet: 8 mandat

Folkpartiet: 12 mandat

Kristdemokraterna: 9 mandat

Socialdemokraterna: 47 mandat

Vänsterpartiet: 9 mandat

Miljöpartiet: 11 mandat

Sjukvårdspartiet: 7 mandat

Sverigedemokraterna: 7 mandat

Om S, C, Fp och Mp kommer överens får de 78 platser vilket betyder att de har majoritet i fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista