Uddevallahems pengar spårade

Hälften av de närmare 30 miljonerna som förskingringats i den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem har nu kunnat spåras till företag utomlands.

Åklagaren har redan tidigare konstaterats att hälften av de bortfifflade pengarna har försvunnit i kontantuttag från den förskingringsmisstänkte tjänstemannens privatkonto, men nu vet åklagare även var de resterande 15 miljonerna tog vägen. Pengarna har förts ut till företag i fem-sex olika länder i Europa. Det handlar dock inte om penningplacering utan istället handlar det säkerställt här om konsumtion. Pengarna har gått till företag som säljer varor och tjänster, men vilka varor och vilka tjänster vill åklagaren ännu inte berätta.
- Alla pengarna är försvunna, men vi vet säkert att de pengarna som förts utomlands har gått till konsumtion. Det finns inga andra, utöver tjänstemannen, som är misstänkta för förskingringen, säger Lars Littner chefsåklagare på ekobrottsmyndigheten i Göteborg till Sveriges Radio Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista