Utbildning

1000 elever inspireras i Dalsland

1000 elever på temadag i Dalsland
1:22 min

1000 gymnasieelever i norra Dalsland peppas i dag på en temadag om hopp och självkänsla. Det är ett samarbete mellan tre gymnasier och svenska kyrkan.

När vardagen i Dalsland påverkas av hög arbetslöshet, psykosocial oro och hög alkoholkonsumtion är det viktigt med positiva förebilder.

Svenska kyrkan har under ett år diskuterat med de tre olika gymnasieskolorna i Bengtsfors, Ed och Åmål om hur man kan samarbeta på bästa sätt för att stötta gymnasieungdomarna. Temadagen är ett resultat men det viktigaste är nätverket som har bildats.

– Jag tror att nätverk är ett måste när man ska samverka kring ungdomar idag. Det är bra att vi känner trygga med nätverket där vi kan få stöttning av varandra när det så behövs. Dessutom kan vi utbyta erfarenheter, säger Camilla Adler som är rektor vid Utsiktens gymnasium i Ed.

Under onsdagen finns det fyra föreläsare som alla talar om självkänsla och om hur man kan göra något bra av sitt liv.

– Jag har en berättelse och en personlig erfarenhet som är aktuell ännu idag. Jag hade ätstörningar och självskadebeteende under en lång tid när jag var ung. Det gör att jag vill visa för ungdomar att även när det känns som allra mest hopplöst, så kan saker och ting förändras. Det sker oftast när man minst anar det. Som kompis kan man göra en väldigt stor insats för någon som mår dåligt, bara genom att vara en vanlig kompis, säger Sofia Åkerman som är 26 år och som har föreläst i sju år.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532 – 158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".