Samarbete kring flyktingbarn på gång

1:15 min

Ett gemensamt asylboende för ensamkommande flyktingbarn kan bli verklighet för kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad och Tanum.

På tjänstemannanivå är kommunerna överens om hur det skulle kunna se ut.

– Jag har fått en liten rapportering här och det verkar som om alla är på banan så att säga, säger Bosse Hedström, chef för individ och familjeomsorgen i Tanums kommun.

Nu är det upp till kommunfullmäktige i varje kommun att under hösten besluta om det blir verklighet eller inte. Blir det ett gemensamt boende handlar det om 15 platser, tre för varje kommun.

– Man får verkligen se det som platser. Vissa av de här ungdomarna kan ju få ett permanent uppehållstillstånd väldigt snabbt, medan det för andra kan dröja flera månader, säger Bosse Hedström.

Han säger att varje kommun måste räkna med att ta emot upp mot nio ungdomar per år. När frågan om uppehållstillstånd är löst är tanken att de ska flytta ut till den kommun som de tillhör, och för de som är under 18 år ska kommunen erbjuda ett boende för ungdomar som fått permanent uppehållstillstånd. Var asylboendet ska ligga om det blir verklighet är i nuläget inte klart.

– Vi har gett Gryning vård i uppdrag att titta på den frågan, och de ligger i beredskap för att kunna få fram ett asylboende.

Säger även kommunfullmäktige ja till boendet, tror Bosse Hedström att det kan vara klart nästa år.

– Vi tänker att det skulle kunna vara igång fram på vårkanten.

Kristina Stulken

kristina.stulken@sr.se

0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista