Fyra inbrottstjuvar gripna efter polisens satsning

1:57 min

Sedan polisen i polisområde Östra Fyrbodal i måndags inledde en satsning mot villainbrott har fyra misstänkta gärningsmän gripits. Under september och oktober har det skett en ökning av villainbrotten i området.

På grund av ökningen inledde polisen måndagen den 18 oktober en särskild insats mot villainbrott, kallad Kofot. Hittills har fyra misstänkta inbrottstjuvar gripits.

– Jag tycker att det är rätt bra på en vecka, säger Claes Johansson, polisenhetschef Östra Fyrbodal, till Sveriges Radio Väst.

En man greps av allmänheten måndagen den 18 oktober när han var på väg från ett villainbrott i Västerlanda mellan Lilla Edet och Kungälv. Mannen är häktad, misstänkt för grov stöld.

I fredags greps ytterligare två män på flyende fot. Polisen grep dem efter ett villainbrott i bostadsområdet Blåsut i Vänersborg. De kommer att begäras häktade under måndagen. Polisen arbetar med teorin att de kan vara inblandade i flera andra inbrott som skett i området den senaste tiden.

På lördagskvällen greps ännu en misstänkt inbrottstjuv efter ett inbrott i en villa i stadsdelen Strömslund i Trollhättan.

I satsningen har polisen bett allmänheten om hjälp att vara uppmärksamma på vad som händer i omgivningen. Polisen har också omdisponerat sina styrkor så att det finns personal tillgänglig vid de tidpunkter där man sett att många inbrott skett.

Det är framför allt på fredagar och lördagar, enligt Claes Johansson.

Tre av de fyra gripanden som gjorts den senaste veckan var just under helgen. Männen togs på bar gärning när de var på väg från villor där det gjorts inbrott.

– Det är efter tips från allmänheten då, och lyckokastet blir då att när vi omdisponerat våra styrkor på det sättet så fanns det tillräckligt med personal att sätta in och stänga av ett bostadsområde för att ringa in dem, säger Claes Johansson.

Polisen ska nu se om de gripna kan knytas till fler inbrott.

– Vår fasta övertygelse är att det här är personer som säkerligen begått fler än ett inbrott, säger Claes Johansson, som inte vill uppge hur länge satsningen kommer att pågå, men polisen kommer i alla fall att vara offensiv den närmaste tiden framöver, säger han.

Åsa Nilsson Rönnqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista