Svårt för barn att skaffa konto på facebook

Det är inte helt lätt det där med facebook. I alla fall inte för barn mellan 9 och 12 år, och deras föräldrar.

Villes mamma Jessica berättar att när sonen ville skaffa facebook gick det inte med hans personnummer, för han var för ung.

– Och då tänkte jag att det inte är lämpligt för honom att vara där. Men jag tror att han har facebook i alla fall, säger hon.

Hon  tycker det skulle kunna bli konstigt om hon blev kompis på facebook med sitt barn.

– Mina vänner på facebook är mina vänner, det är inte samma relation som den jag har till mina barn. Allt jag delar med mina vänner delar jag inte med mina barn, och vice versa.

Jessica Petersson tror inte att man få insyn i vad barnen gör, genom att vara vän med dem på facebook.

– Nej, jag tror att de skriver för att kringgå vuxenvärldens insyn, samtidigt som man också kan blockera vissa användare från viss insyn.

När jag frågar Ville Petersson och hans kompis Anton Tauson om de har facebook, säger båda killarna ja. Anton får ha det för sina föräldrar.

Däremot måste de ljuga om sin ålder när de skapar facebook-konto, för åldersgränsen är 13 år, och de är tio och elva. Men det är ingenting som killarna funderar särskilt mycket över.

Den nya rapporten från Medierådet visar att två tredjedelar av barn och unga mellan 9 och 16 år använder sociala sajter, som till exempel facebook.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista