Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Väst granskar

Sjuksköterskeflytt oroar personal

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 06.14
Personal: "Det är ett jätteproblem"
(3:17 min)
Beateberg i Skee. Foto: Angelique Hvalgren/SR Väst.

Personalen på äldreboendet Beatebergsgården i Skee strax utanför Strömstad oroas över planerna på att flytta sjuksköterskorna in till stan.

På äldreboendet Beatebergsgården i Skee bor närmare 70 personer, allt från svårt dementa till multisjuka.

I dag finns två sjuksköterskor stationerade dagtid på vardagar, men nu planerar kommunen att flytta sköterskorna till en gemensam utgångspunkt i stan så att man istället får ringa efter de när man behöver hjälp och det oroar personalen.

– Som det är i dag så skulle vi vilja ha sköterskorna både kvällstid och helger. Och nu ska de försvinna helt och hållet, säger undersköterskan Gunnel Norberg Karlsson.

Hon tycker att det är ett jätteproblem att inte ha sjuksköterskorna på plats.

– Det kan ju dröja länge innan de kan komma och ska vi nu inte få dem tillgängliga under dagtid heller, då blir vi oroliga över hur vår situation ska kunna bli här.

Gunnel Norberg Karlsson menar att om sjuksköterskorna flyttas kommer resten av personalen få mer ansvar. I dag är de äldre sjukare än förr om åren, samtidigt som de skickas hem efter sjukhusvistelse mycket tidigare.

Detta ställer högre krav på vården på äldreboendet, vilket i sin tur kräver utbildade sjuksköterskor. Gunnel Norberg Karlsson säger att den övriga personalen egentligen inte ens ska ringa efter ambulans med mindre än att först rådgöra med sköterska.

Det finns flera exempel som visar på tillfällen när vi tvingats in i situationer där det mycket väl behövts en sköterska på plats berättar Gunnel Norberg Karlsson.

– Vi hade till exempel en farbror som var sjuk en helg, han fick inte luft. Vi trodde han skulle kvävas och vi ringde sköterskan som svarade att hon var upptagen med en annan sjuk vårdtagar, så hon kunde inte komma på en halvtimme till trekvart. Det var det svaret vi fick. Vi sa, "vi måste få iväg han" så då fick vi ta det ansvaret själva i alla fall.

Laila Brastad jobbar som vårdbiträde på Beatebergsgården och hon är också orolig. Hon berättar också om hur ifrågasatt man känner sig när man väl fattar ett sånt beslut som att ringa efter en ambulans.

En kväll när hon jobbade var det en kvinna som ramlade omkull och Laila Brastad misstänkte att något hänt med kvinnans höft. Sjuksköterskan var för långt bort och Laila Brastad tvingades själv ta beslutet att ringa ambulans.

– När ambulanspersonalen kom kändes det som de ifrågasatte att jag ringde. Det kändes som jag hade gjort något fel när jag tog det här beslutet att ringa 112. Det var ju ett rätt beslut men jag kände som att jag gjort något fel.

Det finns en stor fördel och vinst som ofta glöms bort när det gäller det här med att utbildade sjuksköterskor på plats menar hon.

– När sköterskorna finns här så är det enorm trygghet för oss att ha det. Att vi liksom kan gå och hämta dem när det är nånting och det är ju en trygghet också för brukarna.

– Det tar fem minuter och så kommer det en sköterska och gör en bedömning. Och ska vi nu behöva ringa det här andra numret och vänta i en trekvart, en timme eller så innan det kommer nån... Så tycker jag det känns osäkert för vårdtagaren, de har ont, de är oroliga och de är rädda och ska de då behöva vänta ännu längre, då växer ju ångesten. Och den vill man ju inte att de gamla ska ha, säger Laila Brastad.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".