Lena Mossberg, Pär Levander och Lasse Lindén. Foto: Cecilia Bäcklund/SR Väst.
Vård och omsorg

Satsning på sjuka äldre

Förbundschef: "Vi ska göra rätt saker"
1:43 min

Med pengar från Regeringen ska nu Fyrbodals kommunalförbund försöka förbättra livet för äldre, sjuka personer.

En del i den satsningen heter Lena Mossberg, som börjar sitt nya jobb som utvecklingsledare i Fyrbodals kommunalförbund på måndag.

– För mig är det viktigt att lyssna på de enskilda personerna innan jag säger vad som ska göras, berättar hon.

Tror du att de enskilda inte får den lyssningen de behöver och förtjänar?

– Det finns säkert de som lyssnar och allt går att göra bättre och man måste sätta sig in i den enskilde innan man kan sätta sig in i vad som ska bli bättre.

Bättre liv för sjuka äldre, så heter satsningen som regeringen genomför tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Tidigare insatser på det här området har varit kortsiktiga, berättar Pär Levander, som är ansvarig för beredningen hälsa inom Fyrbodals kommunalförbund. Men den här gången har man minst tre år på sig att försöka göra livet för äldre och sjuka personer mer kvalitativt.

Enligt Lasse Lindén, förbundschef på Fyrbodals kommunalförbund, så är ett stort fokus i den här satsningen att samordna och lära av varandra över kommungränserna.

– Det finns system, men det går att förbättra och det är det vi ska hitta fram till, att ta vara på den kompetens som finns och ta lärdom av varandra och utveckla verksamheten tillsammans.

Vad kan man förvänta sig som äldre, sjuk, medborgare?

– Framförallt så handlar det om att vi i framtiden ska göra rätt saker, bra saker, man ska vara trygg i äldreomsorgen och man ska få den vård som krävs och som behövs, säger Lasse Lindén.

Cecilia Bäcklund
cecilia.backlund@sr.se
0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".