Gert-Inge Andersson och Birgitta Losman på presskonferensen i dag. Foto: Skoob Salihi/SR Väst.
Politik

S och Mp lämnar regionförhandlingar

S och Mp: "Vi är överens politiskt"
5:23 min

Nu är det upp till de borgerliga partierna att försöka få till den politiska ledningen av Västra Götalandsregionen. Det står klart sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet lämnar förhandlingarna om en majoritet.

Det tioåriga samarbetet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet är numera ett minne blott, men varför samtalen om ett fortsatt samarbete brutit samman är något som regionrådet Gert-Inge Andersson (S) inte har ett svar på.

– Jag förstår inte riktigt det heller. Vi är överens om politiken, vi är överens om hur vi skulle fördela alla platser och mandaten, och i princip var vi klara i går kväll, så fråga gärna Folkpartiet och Centerpartiet om det.

I morse fick S besked om att C och Fp inte kunde tänka sig ett samarbete.

Är en stor koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna ett alternativ?

– Ja, absolut, om vi får med Miljöpartiet också, säger Gert-Inge Andersson.

Däremot säger Miljöpartiets gruppledare Birgitta Losman att ett samarbete med den borgerliga alliansen inte är aktuellt.

– Så som förhandlingarna har gått under de här veckorna så kvarstår inte det alternativet för vår del.

Trots att C och Fp nu dragit sig ur förhandlingarna säger Birgitta Losman att ett styre mellan C, Fp, S och Mp fortfarande är intressant.

– Vi är överens politiskt mellan de här fyra partierna som har suttit ner fram till i dag på morgonen, och jag ser fortfarande goda möjligheter att samverka med Centern och Folkpartiet om det ges den möjligheten, och det kan finnas andra blocköverskridande majoriteter som kan vara intressanta.

Hur länge kan detta pågå?

– Jag tycker det har pågått för länge redan, säger Gert-Inge Andersson.  

Mandatfördelningen valet 2010

Moderaterna 39
Centerpartiet 8
Folkpartiet 12
Kristdemokraterna 9
Socialdemokraterna 47
Vänsterpartiet 9
Miljöpartiet 11
Sjukvårdspartiet 7
Sverigedemokraterna 7

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".