Vänersborg

EU granskar Topp-affären

EU-kommissionen misstänker att Vänersborgs kommun bröt mot lagen när kommunen sålde Topp i Brålanda till ett privat företag.

När Vänersborgs kommun presenterade köpet av Topp-fastigheten i Brålanda så motiverades det med att ett 30-tal arbetstillfällen räddades.

17 miljoner kronor var priset och alla verkade vid det laget vara nöjda och glada, men när kommunen ett halvår senare sålde Topp till trollhätteföretaget Hammar Nordic Plugg för bara åtta miljoner så var det en del som knorrade.

Kommunledningen hävdade att det tyvärr var marknadspriset just då så det fanns inte mycket att göra.

Men bara några dagar senare sålde Hammar Nordic Plugg sin nyinköpta fastighet till ett annat företag och på den korta tiden hade försäljningspriset gått upp till 40 miljoner.

Det är denna 32 miljonersförtjänst på några dagar som EU-kommissionen misstänker kan handla om ett otillbörligt gynnande av ett enskilt företag.

EU-lagen säger nämligen att en kommun inte får snedvrida konkurrensen genom att ge stora fördelar till ett utvalt företag.

Kommunledningen i Vänersborg har tidigare i svar till kommissionen bedyrat att det var rena tillfälligheter att kommunen förlorade en hel pengar och företagen tjänade en rejäl slant.

Men EU-kommissionen är inte nöjd utan tänker nu gå till botten med kommunens korta historia som ägare till Topp-fastigheten i Brålanda.

Sveriges Radio Väst har sökt, men inte nått, avgående kommunalråden Lars-Göran Ljunggren (S) och Bo Carlsson (C) för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".