Jonas Andersson (FP).
Västra Götaland

Fp skyller på S

Jonas Andersson om varför det sprack
1:34 min

Folkpartiet lägger hela skulden på Socialdemokraterna att det blocköverskridande styret i Västra Götalandsregionen spricker.

För drygt en vecka sedan sprack förhandlingarna mellan Miljöpartiet och den nuvarande koalitionen Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet om att bilda en ny majoritet i regionen.

Det var C som hoppade av, men samtalen togs upp igen och så sent som i går morse var en uppgörelse i praktiken klar. Då sprack det igen.

– Socialdemokraterna har under tiden haft en diskussion med Sjukvårdspartiet och bestämt sig för ett valtekniskt samarbete med dem. Vi ville att de skulle släppa det, säger Jonas Andersson som är Folkpartiets regionråd.

Enligt Socialdemokraterna är skälet till ett sådant samarbete att det skulle hindra att Sjukvårdspartiet vände sig mot Sverigesdemokraterna, men det argumentet köper inte Jonas Andersson.

– Det finns inget egenvärde i att stänga ute ett parti från att komma in i nämnder och styrelse, men i det läget hade man ju också kunnat se en möjlighet att någon annan part ingick i valsamverkan med Sjukvårdspartiet. Nu hade Socialdemokraterna ingått en egen överenskommelse med Sjukvårdspartiet med stor tilldelning utav poster och annat, som vi från Folkpartiets och Centerns sida inte ställde upp på. Dessutom hade vi dem uppgörelsen inte egen majoritet i alla nämnder på grund av det Socialdemokraterna hade lovat bort till Sjukvårdspartiet, säger Jonas Andersson.

Efter tio år av blocköverskridande samarbete lutar det nu åt ett borgerligt minoritetsstyre.

– Det är en av de saker vi får sätta oss ner och diskutera.

Valteknisk samverkan

Valteknisk samverkan innebär inte att partier gör upp politiskt, utan att de bildar ett gemensamt block för att komma åt och fördela poster i nämnder och styrelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".