Fortsatt hög arbetslöshet

Arbetslösheten i Västra Götaland fortsätter att ligga på en hög nivå. Och allra värst är det i det bilindustriberoende norra Dalsland och Trollhättan.

Vill man leta efter ljuspunkter i länets senaste arbetsmarknadsstatistik får man ta fram luppen. Visserligen har arbetslösheten sjunkit något de senaste månaderna, men det betraktar länsarbetsnämnden som säsongsmässiga variationer och arbetslösheten är fortfarande betydligt högre än vid den här tiden förra året.
4,9 procents öppen arbetslöshet betyder att 30 600 invånare i Västra Götalands län inte har ett jobb att gå till, men söker ett. Räknar man in dem som sysselsätts i olika arbetsmarknadsprogram är den totala arbetslösheten 6,9 procent eller drygt 51 700 personer.
Sex av länets 49 kommuner har en öppen arbetslöshet på över 6 procent. Där finns Trollhättan och Bengtsfors. Men den verkliga arbetslösheten är högre än så i de kommunerna.
Arbetsförmedlingen har fått mer pengar till olika program och räknar man med de personer som sysselsätts den vägen och ser till den totala arbetslösheten, ja då handlar det om helt andra nivåer. Den statistiken toppas av Dals Ed, 12,2 procent, följt av Bengtsfors och Trollhättan, båda runt 10 procent, samt Åmål och Mellerud, båda med drygt 9 procents öppen arbetslöshet.
Av de andra 44 kommunerna i länet finns en enda, Tibro, som befinner sig på den nivån. Den riktigt höga arbetslösheten i Västra Götaland är alltså starkt koncentrerad till Trollhättan och Dalsland. I Bengtsfors kommer siffrorna att späs på när 125 varslade på Segerström och Artex går ut i arbetslöshet. Då kommer den totala arbetslösheten att nå upp till nästan 13 procent i Bengtsfors.
Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".