Foto: Evelina Myrbäck/SR Väst.
Bilindustrin

"Vi levde kanske i eufori"

Återförsäljare: "Vi var förblindade"
1:32 min

Saab Automobiles köpare har inte strömmat till så som man hoppats. Därför tvingas nu de svenska återförsäljarna minska årets försäljningsmål från 12 000 bilar till 9 000.

– Vi var väl kanske förblindade i början när vi kände att Saab skulle få vara kvar och utvecklas. Vi levde kanske i eufori, vi förstod inte riktigt hur långt nere vi var.

De självrannsakande orden tillhör Peter Hallberg, vd för Saabs återförsäljarförening. Hittills har bara 7 000 Saabar hittat en köpare i Sverige och han förklarar den låga siffran såhär:

– Anledningen är väl att vi alla kanske har missbedömt vilken tid det tar att bygga upp förtroendet igen efter att att komma från noll när alla egentligen tyckte att vi var uträknade. Nu är vi tillbaka, och det tar lite längre tid.

Den svenska marknaden är inte den enda som missbedömts, för bara några veckor sedan sänktes även det amerikanska försäljningsmålet.

Och frågorna kring biltillverkarens ekonomi är många inför den tredje kvartalsrapport som Saabs ägare Spyker Cars kommer med imorgon. Är den mer positiv än halvårsrapporten som visade ett minus på 1,3 miljarder kronor?

Men hos Peter Hallberg på Saabs svenska återförsäljarförening har hoppet inte falnat. Han tror på en ökning med runt 50 procent nästa år och sätter just hoppet till tjänstebilsförarna.

– Återförsäljarna har gått samman och och garanterar restvärdet på leasingbilar. Och det är ett sätt att visa att vi står bakom, att vi tror, och att vi vågar satsa på det här, säger han.

Saabs försäljning

I fjol såldes nästan 40 000 Saabar, en minskning med runt 57 procent jämfört med 2008 då det såldes cirka 95 000 bilar.
Försäljningsraset har pågått sedan rekordåret 2006 då Saab sålde 133 000 bilar. 2007 var försäljningen 125 000 bilar. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".