P4 Väst granskar

Gamla i kö trots tomma lägenheter

Välfärschef: "Vi vet inte varför"
2:24 min

I Munkedals kommun står i dag 13 äldre personer i kö för att få en plats på ett äldreboende. Samtidigt står sju äldreboendelägenheter i kommunen tomma.

I flera av kommunerna i Sveriges Radio Västs sändningsområde står många gamla och sjuka i kö för att få en plats på ett äldreboende. Riktmärket är att maximalt behöva vänta i tre månader.

I Munkedal är det 13 gamla som står i kö och den som väntat längst har väntat i ett år. Några av dem som väntar har fått erbjudande om plats, men har tackat nej av olika skäl, för att man kanske vill bo närmare sina anhöriga på ett annat boende.

Och trots att Munkedals kommun sedan lång tid haft en kö, så finns det sedan flera år sju tomma äldreboendelägenheter i kommunen. Anledningen är ett gammalt nämndbeslut om att vakanshålla ett antal lägenheter, men varför det är så kan välfärdschefen Lars Göran Berg inte säga.

– Jag kan inte svara på hur man tänkte när man fattade det beslutet, säger Lars Göran Berg, och fortsätter:

– Nu har vi fattat ett nytt beslut i nämnden om att kunna öppna upp, om det behövs vid behov.

Om ni har en kö, behövs lägenheterna?

– Jag kan inte svara på det, säger vård- och omsorgschefen Maria Ottosson Lundström.

– Vi får återkomma med det, säger Lars Göran Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".