Nordendorph-åtalet

Idag torsdag åtalades Helen Hagström-Nordendorph, s-politiker i Uddevalla.

På torsdagseftermiddagen åtalades Uddevalla-politikern Helen Hagström-Nordendorph. Åtalet gäller fyra punkter: urkundsförfalskning, undertryckande av urkund samt bedrägeri i två avseenden.
Helen Hagström-Nordendorph förnekar brott.

Enligt åtalet har Helen Hagström-Nordendorph förfalskat namn inför AMS för att få ekonomiskt utbyte av det.

Den andra åtalspunkten gäller att hon ska ha gömt undan bokföring för SSU för åren 1998 till 2002. Det mesta av bokföringen är fortfarande borta. Enligt biträdande chefsåklagare Sune Johansson kan han belägga att bokföringen körts i bil till Nordendorphs bostad.

Åtalspunkt nummer tre gäller bedrägeri gentemot Uddevalla kommun. Nordendorph ska ha fått ut över 59.000 kr för mycket genom att hon har tagit ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst - från arbetsgivaren som var SSU - och fått ut de pengarna för mycket av kommunen. Nordendorph förnekar brott och hävdar att hon hade rätt till komptimmar.

Åtalspunkt nummer fyra gäller bedrägeri gentemot Försäkringskassan. I det här fallet gäller det 115.583 kr, enligt åtalet. Nordendorph förnekar brott och säger även här att hon hade rätt till komptimmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".