Foto: Ted S. Warren/Scanpix
Uddevalla

Manifestation mot narkotika

"Cannabis är inkörtsporten"
1:23 min

I dag hedras narkotikans offer med en ljusmanifestation i Uddevalla. I morgon går invånarna i Kalifornien till valurnorna om ett förslag att legalisera marijuanabruk.

Mikael Henriksson, ordförande för Kriminellas Rätt i Samhället Trestad, håller tal på manifestationen och han vet hur det är att fastna i drogmissbruk.

– Jag träffade min stora kärlek, och det var amfetaminet, säger Mikael Henriksson.

Men innan han började missbruka amfetamin, rökte Mikael Henriksson hasch.

Hasch är en form av drogen cannabis. I morgon ska delstaten Kalifornien i USA folkomrösta om en legalisering av just cannabis. Mikael Henriksson tror inte att det finns speciellt många förespråkare för drogen i Sverige.

– Jag tror inte att de är sådär jättestarka, jag hoppas inte det. Om det skulle vara i medicinskt syfte eller för att hålla nere kriminaliteten, och jag tror inte på det.

I Uddevalla hedras i dag narkotikans offer, samtidigt går åsikterna isär när det gäller legaliseringen av cannabis bland besökare i centrum.

– Det är väl upp till var och en. Det fungerar ju på vissa ställen på jorden och på andra ställen fungerar det inte, säger Samuel Stålros.

– Jag skulle nog bli rätt så osäker på drogkonceptet, så det är okej att använda det i vissa syften och andra inte, säger Patricia Johansson.

– Det hoppas jag vid gud att man inte följer USA:s exempel, man vet ju att cannabis är inkörsporten till så mycket droger, Gunilla Blomkvist.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522 - 67 00 25

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".