Foto: Kristina Stulken/SR Väst
Regionpolitik

S vann ordförandeposten

Gert-Inge Andersson: "Det var överraskande"
2:18 min

Socialdemokraten Kjell Nordström blev vald till regionfullmäktiges ordförande. Han vann omröstningen med bara en enda röst.

Kristdemokraternas Conny  Brännberg var allianspartiernas förslag men han förlorade alltså omröstningen.

75 av de 149 ledamötena röstade för socialdemokraternas kandidat, 74 röstade emot. Det betyder att någon ledamot från allianspartierna eller från Sverigedemokraterna har röstat på de rödgrönas förslag.

– Motförslaget Conny Brännberg är en alldeles förträfflig man, men vårt förslag, Kjell Nordström, är minst lika kompetent, sa Socialdemokraternas Gert-Inge Andersson när han gick upp i talarstolen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet avser att styra Västra Götalandsregionen, med stöd av Sjukvårdspartiet. Men det saknas ett mandat för att det nya styret ska få egen majoritet.

Flera av ledamöterna i fullmäktige gick upp i talarstolen under förmiddagen och kommenterade den turbulens som varit kring vilka partier som ska samarbeta med varandra och där ingen har lyckats bilda en majoritet.

– Det är med sorg i hjärtat den här mandatperioden börjar, sa Kristdemokraternas Monica Selin.

– Inget parti har tagit sitt ansvar för regionen som de borde ha gjort, sa Folkpartiets Jonas Andersson.

– Vi har inte en susning om vilken politik det är de rödgröna och Sjukvårdspartiet ska bedriva, sa moderaten Johnny Magnusson.

Så är mandaten fördelade

M 39 mandat
C 8 mandat
Fp 12 mandat
Kd 9 mandat
S 47 mandat
V 9 mandat
Mp 11 mandat
Sd 7 mandat
Sjukvårdspartiet 7 mandat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".