Fällande dom hindrar inte politiska uppdrag

Även om Helen Hagström Nordendorph skulle bli dömd för bedrägeri m.m. som hon åtalats för, kan hon ha kvar sina politiska uppdrag. Det säger Ann-Sofi Agnevik som är jurist på Svenska kommunförbundet till Sveriges Radio Väst.

Helen Nordendorph har tagit time-out från sina kommula uppdrag men formellt är hon fortfarande ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden och det kommunala bolaget Uddevalla Turisttrafik samt ledamot i kommunstyrelsen. Och frågan är hon KAN sitta kvar om blir dömd?
Ann-Sofi Agnevik är jurist på Svenska Kommunförbundet säger att det beror på hur långt straff de bestämmer sig för i domen. Blir det mer än två års fängelse har domstolen själv möjlighet att avsätta henne från de politiska uppdrag hon har som myndighetsutövande, men antagligen inte från fullmäktige.
-Blir straffet kortare än två år har hon möjlighet att sitta kvar, säger Ann-Sofie Agnevik.
Alltså , om Hagström-Nordendorh döms till fängelse i minst två år kan en domstol avsätta henne från uppdraget som nämnordförande och kommunfullmäktige kan avsätta henne från uppdraget som fullmäktigeledamot. KAN alltså ...
-Det står i paragrafen får, det står inte skall och det kan man välja som kommunfullmäktige påpekar Ann-Sofi Agnevik.
Även om Helen Hagström Nordendorph döms för t.ex. bedrägeri kan hon hon alltså lugnt sitta kvar på sina uppdrag -om hon vill - så länge straffet inte är minst två års fängelse. Om straffet blir t.ex. ett års fängelse är det en politisk, moralisk och förstås en praktisk bedömning- inte en juridisk.
Boose Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista