Åtal idag mot förskingare i Uddevallahem

I dag kommer åtalet mot den tjänsteman som förskingrat närmare 30 miljoner från den kommunala stiftelsen Uddevallahem. Lars Lithner åklagare vid ekobrottsmyndigheten i Göteborg säger till Sveriges Radio Väst att man inte har några misstankar om att någon annan på Uddevallahem skulle varit delaktig i förskingringen.

Förskingringen pågick under åtta år. Tjänstemannen använde sig av en fullmakt för att ta ut pengar från en boförenings konto. Han dolde sina uttag genom nonsenstransaktioner blandade med riktiga fakturabetalningar.
28,4 miljoner är borta. Hälften har spårats till kontantuttag från mannens privatkonton. Resten har gått till företag utomlands. Men vilka företag och vilka varor och tjänster som mannen köpt svarar åklagaren först på senare idag när åtalet blir offentligt.
När storleken av förskingringen uppdagades valde Uddevallahems ekonomichef Knut Cleve att avgå. 
Men varken Uddevallahems ordförande Paula Berger, eller någon annan i styrelsen har sagt sig ha några planer på att lämna sina uppdrag.
Men en majoritet i Uddevallahems styrelse vill avskeda verställande direktören Sture Enqvist, men styrelsen beslutade för någon månad sedan att inte driva det kravet, i väntan på att den oberoende granskning av stiftelsen som Uddevallahem beställt blir klar.
Men faktum kvarstår. Närmare 30 miljoner är borta och åklagare Lars Lithner säger att de inte lyckats säkra några belopp alls.
Anna-Karin Lindén och Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".