Uddevallahem

Ekonom åtalas för förskingring inom Uddevallahem

Nu klockan 11 kom åtalet mot den ekonom som förskingrat drygt 29,7 miljoner kronor från den kommunala stiftelsen Uddevallahem. Misstankarna gäller grov förskingring.

Ekonomen var anställd i Uddevallahem och under åren 1995 till 2003 har han haft hand om den ekonomiska förvaltningen av Boföreningen Kurveröd och haft full rätt till de olika kontona när det gäller transaktionerna mellan Uddevallahem och boföreningen. Enligt åklagaren så har han inte redovisat ett flertal av de transaktioner som utförts mellan Uddevallahem och boföreningen. Därför har mannen kunnat tillägna sig 2,1 miljoner från Boföreningen Kurveröd och 27,6 miljoner ur Uddevallahem. Gärningen anses som grov av åklagaren eftersom styrekonomen systematiskt manipulerat bokföringen Uddevallahem och boföreningen Kurveröd.

Hälften av pengarna har spårats till kontantuttag från mannens privatkonton. Resten har gått till konsumtion i företag utomlands.

Ekonomen har erkänt brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista