Enklare regler för skyddsjakt stöds av länsstyrelsen

Länsstyrelsen stöder Naturvårdsverkets förslag om förändringar jaktlagstiftningen för skyddsjakt på varg och andra stora rovdjur.

Naturvårdsverket har föreslagit att det ska bli tillåtet att döda en varg i samband med att den angriper ett annat djur, men först sedan det gjorts försök att skrämma bort djuret. Däremot ska djurägaren inte behöva vänta på ett andra angrepp från vargen innan det är tillåtet att skjuta. Idag är det så att djurägaren får skjuta en varg först när vargen har fällt ett tamdjur och det finns anledning att befara ett nytt angrepp på tamdjuren.

Bakgrunden till Naturvårdsverkets ändringsförslag är att det kan uppfattas som svårbegripligt att en tamdjursägare skall tvingas se på när en varg angriper hans djur och att han måste invänta ett nytt angrepp innan han får avvärja angreppet genom att skjuta det angripande djuret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".