Skadestånd på dödsstörtning kan vara på väg

Dödsstörtningen på Svinesundsbron-bygget förra året kan nu vara på väg mot en lösning. Högsta ledningen i huvudentreprenören Bilfinger-Berger tog upp olycksfallet just före helgen och det ser ut som om facket KAN lyckas få ut ett skadestånd för familjens räkning:

Närmast ska Byggsexan, fackliga organisationen som företräder familjen, komma in med skriftliga krav - en halv miljon i skadestånd och sen en ännu ospecificerad summa som försörningsstöd för de minderåriga barnen.
Det var i augusti förra året som Jan Stanko dösstörtade 30 meter vid Svinesundsbrobygget. Han var av polskt urrsprung men tysk medborgare. Han var inte anställd av Bilfinger Berger, ej heller av dess tyska underentreprenör IMO utan av ett polskt bemanningsföretag.
Därför kan alla skylla på alla och Jan Stankos änka med två tonårsbarn har det svårt hemma i Katowice.
P O Blixt, ombudsman på Byggsexan, är det som driver kraven - och han tycker att det går framåt, även om Bilfinger, den tyska byggjätten, egentligen hävdar att det är IMO som är ansvarigt. Men även Bilfinger har talat om ”moraliskt ansvar” osv. Och om detta med ”moraliskt ansvar” inte skulle gå vägen, återstår ändå det andra sättet via åklagare och polisutredning, som kan visa vilka brister det fanns där uppe på bropelaren där folk jobbade 30 meter upp. Fast nackdelen med det sättet är att det tar tid. I det fallet kan det gå ett år menar P O Blixt.
Lasse Wieslander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".