Louise Persson. Foto: Privat.
Kvinnliga politiker ifrågasätts

"Min kompetens ifrågasätts"

Efter Mona Sahlins avgång har frågan om kvinnliga politikers situation satts på agendan. Louise Persson (S), som varit kommunpolitiker i Uddevalla i 15 år, berättar om en verklighet där man ofta är ifrågasatt som kvinna och där man inte blir nominerad till uppdrag om man har små barn.

– Jag får naturligtvis också ofta kommentarer om hur jag ser ut, att jag är för kvinnlig, eller att jag är för glad, eller att jag är för okritisk eller att jag är för emotionell.

– Det har man hört ganska många gånger, säger Louise Persson.

Hon menar att det politiska systemet bygger på en modell skapad av män. Och som kvinna blir man ofta ifrågasatt.

– Att man inte tror på vad jag säger, jag måste vara väldigt tydlig, svart på vitt, att ”så här är det”. Man ifrågasätter min kompetens. Man har ifrågasatt om det är jag som skriver det jag lämnar ifrån mig, om det är mina ord som lyfts eller om det är någon annan som sagt till mig vad jag ska säga.

Flera kvinnliga kollegor till Louise Persson beskriver att de blivit bemötta med en "lilla gumman"-attityd. Någon pekar på att kvinnliga politiker anses vara gamla i 50-årsåldern, medan manliga politiker kan hålla på till långt över 70.

Och att vara mamma och politiker är annorlunda, än att vara pappa och politiker. Till exempel när det gäller att bli nominerad till politiska uppdrag.

– Trots att min man vid några tillfäller sagt att ”jag är pappa till barnen, jag kan vara hemma” så har de sagt att ”nej men hon har småbarn, det kan vi inte nominera henne till”. Den diskussionen når aldrig män, säger Louise Persson.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista