Jan Åke Jonsson fick stå ensam och tala om Saab på Svenska mässan. Victor Muller hade lämnat återbud på grund av sjukdom. Foto: Evelina Myrbäck/SR Väst.

Kommentar: ”En välregisserad historia”

Saabs vd Jan Åke Jonsson slog som vanligt an en positiv ton när han i går kväll talade till Aktiespararnas medlemmar på Svenska mässan. Han började, som han gjort så många gånger förut, genom att berätta om sin första bil.

Naturligtvis var det en Saab han köpte, om än med rosamålad panel, men som snart återställdes i sitt forna skick. Sedan talade han om den fantastiska prestation företaget gjort: uträknat men reste sig på nio. En välregisserad historia, med andra ord.

Jan Åke Jonsson talade om problem med underleverantörer som krånglade vid återstarten och distributionsnätverk som legat efter men som ny byggts upp igen.

Han poängterade att affärsplanen följdes. Men inte med ett ord nämnde han att budskapet till media under hösten varit att det snart är dags för ett till skift, men att man nu istället får göra tvärt om och låta personal gå hem.

Det fick han däremot tala om desto mer när det var dags för media att kräva svar. Men Jonsson ville inte gå in på hur man ska kunna bygga 70 000 bilar i Trollhättefabriken nästa år. Han ville inte heller prata om hur en halverad försäljningsprognos har påverkat affärsplanen.

Enligt Jonsson har Saab effektiviserat och sparat in på annat: När det inte fanns några bilar att sälja i USA behövdes ingen dyr marknadsföring. Att färre bilar byggs innebär också mindre produktionskostnader.

När delar av personalen kan vara "flexibel", som han kallade det, sparas också pengar. Frågan är om det är tillräckligt för att väga upp intäkter från 30 000 bilar som aldrig blivit sålda?

Jan Åke Jonsson har haft en hektisk vecka. För bara några dagar sedan kom han hem från Los Angeles där han och Victor Muller gjorde sitt yttersta för att marknadsföra den nya 9-4X.

I går stod han ensam på en stor scen utan den karismatiske holländaren tillika ägaren till Spyker Cars bredvid sig. De två kompletterar annars varandra väl.

Victor Muller är den hetsiga och entusiasmerande som inte gillar att bli emotsagd. Jan Åke Jonsson är den sakliga som alltid svarar på frågor med tålamod. Han blir sällan, i vilket fall synligt, irriterad när han får samma fråga för tionde gången.

Men i går var Jonsson just irriterad. Frågan är vad det säger om hur intakt affärsplanen egentligen är?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".