Anders Fryklund åker till Afghanistan i dag. Foto: Cecilia Bäcklund/SR Väst
Vänersborg

"Klart tankarna går"

Anders Fryklund från Vänersborg skulle ha varit i Afghanistan och jobbat som polissamverkansofficer förra veckan – tillsammans med de soldater som attackerades.  Tack vare magsjuka fick han flytta fram resan och han åker istället i dag. Hör Anders och hans fru Marias berättelse.

I fredags besköts en patrull i Afghanistan och svensk officer skadades svårt.

Anders Fryklund från Vänersborg skulle ha varit på plats för att jobba, men var kvar i Sverige på grund av sjukdom.

– Det var en enorm tillfällighet. Och det gör att det har varit många tankar som har passerat genom skallen sedan olyckan inträffade.

Vad tänkte du när du fick höra om attacken?

– Jag tänkte, det här är fasen inte sant alltså.

Men det var det. En av Anders närmsta vänner och kollegor i den svenska styrkan blev allvarligt skadad och flögs till Sverige för vård i lördags.

Och i dag åker han själv tillbaka – till ett område som blivit allt mer oroligt.

– Det är en mycket kluven känsla. När det hände där nere i fredags så ville man inte annat än att vara där på plats med de andra kamraterna. Men samtidigt så var situationen så att jag var tvungen att vara hemma. En enerverande och stressande situation, helt klart. Men det ska bli skönt på ett sätt att komma ner igen.

Varför då?

– För att man kommer kunna vara med och vara delaktig med kollegorna på plats och kunna vara med och hjälpa och stötta dem.

Hemma lämnar han frun Maria och lilla Agnes, 3 år.

– Det är tungt. Man saknar dem när man är där nere och man vill självklart vara hemma hos dem samtidigt när man är på plats så har man fullt fokus på allting annat som är runtomkring. Hur dumt det än må låta, man tänker på dem men du har inte tid att tänka på dem för du måste vara mentalt närvarande.

Det är många som höjer på ögonbrynet och ifrågasätter Anders Fryklunds beslut med tanke på hans livssituation, berättar han.

– Det är kanske själviskt beslut samtidigt som det är ett osjälviskt beslut, för du åker trots allt iväg för att hjälpa andra.

Cecilia Bäcklund
cecilia.backlund@sr.se
0522 – 67 00 25

Svenska truppen

Den svenska truppen består av cirka 500 personer. Hittills har fem soldater stupat i den svenska styrkan. Dessutom har en soldat i den norska styrkan med svenskt-norskt medborgarskap dödats, liksom en afghansk tolk som var anställd av den svenska styrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".