Bohuskusten

Krafttag mot nedskräpning

0:52 min

Problemet med nedskräpning kring Bohuskusten är stort. Och den allra största delen av skräpet kommer från utlandet. Nu ska krafttag tas mot förstörelsen.

Enligt Västra Götalandsregionen handlar det om så mycket som 80 procent av avfallet på Bohuskusten som kommer från utlandet.

– Strömmarna går från sydväst och upp mot Nordost. Så tyvärr är det så att nordöstra Nordsjön där vi befinner oss är lite grann av en avdumpningsplats för olika material som kommer från havet, säger Anders Carlberg, maritim expert på Västra Götalandsregionen.

För att lösa problemet krävs ett internationellt samarbete, enligt Carlberg. Därför ska frågan nu lyftas på ett seminarium i Bryssel den 29 november.

Representanter från bland annat EU-kommissionen, EU-parlamentet och kommunerna i norra Bohuslän kommer delta.

– Det här är ett problem för turismen. Det förstör den vackra kusten. Och det får biologiska problem när fåglar och andra djur använder skräpet som föda, säger Anders Carlberg.

Emil Björklund
emil.bjorklund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista