Ikea finns i Haparanda, men i Uddevalla dröjer det ännu ett tag. Foto: Thord Nilsson/Scanpix.
Ikeas etablering

Ikea-bygget vid Torp dröjer

Kommunen: "Tidigast till våren"
1:33 min

Marken vid Östra Torp utanför Uddevalla tätort har börjat beredas men arbetena går fortfarande långsamt. Och ett varuhusbygge är långt ifrån aktuellt nu.

Grävskopor håller på att ta bort matjorden på den del av området där själva Ikea-varuhuset ska ligga. På andra sidan bäckravinen har alla träd avverkats på en kulle, som så småningom ska sprängas bort.

Men varför har inte arbetena kommit längre?

- Först är det komplicerat att bereda marken, sedan är det tidplanen. Hur ska Ikea och Ikano öppna? Ska det bli allt på en gång eller i etapper? säger Dennis Zachrisson, exploateringschef på Uddevalla kommun.

När kan förberedelserna komma igång ordentligt?

– Om ett par veckor så bör vi vara i full gång med avschaktning och sprängning, säger Dennis Zachrisson.

Men på frågan när Ikea och Ikano kan börja bygga varuhusen blir Dennis Zachrisson mer tveksam.

– Tidigast till våren, men det är frågan om man vill det för vi har inte miljödomen så vi kan inte slutligen överlämna området förrän senare.

Miljödomen rör själva bäckravinen som behöver stöttas med kalkpelare på grund av rasrisk. Området ska sedan fyllas med sten och sedan ska bäcken rekonstrueras ovanpå fyllnadsmassorna.

Allt regnvatten som snabbt kommer att rinna av varuhustak och parkeringsplatser måste också fångas upp i dammar för att inte ån ska svämma över längre ner i bostadsområdena där.

Miljödomstolen väntar just nu på ett yttrande från Uddevalla kommun och den tredje januari nästa år kommer frågan först att behandlas nästa gång.

Ur handelsperspektiv var platsen mycket väl vald ur Ikea:s perspektiv, men hur ser Dennis Zachrisson på platsen som ett nytt handelsområde?

– Att framställa industrimark på de lerorna och jordarterna, det är svårt, säger Dennis Zachrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".