Roland Utbult. Foto: Adam Kalin/SR Väst
Kritiken mot Utbult

"Jag har inte prickats"

5:54 min

Riksdagsledamoten Roland Utbult (Kd) säger i dag att han inte tagit mer än 5 000 kronor i bidrag till sin personvalskampanj. Och någon prickning handlar det inte om, säger han.

– Jag har tagit emot 5 000 kronor av fyra personer. Jag önskar att det hade varit mer, men det är det jag har tagit emot. Däremot har det naturligtvis kostas en hel del pengar, det är så för alla som bedriver personvalskampanj, säger Roland Utbult.

Men distriktsstyrelsen anser att Roland Utbult, genom att medverka i en annonsbilaga, tagit emot större kampanjbidrag än så.

– Jag har inte i det sammanhanget tagit emot en enda krona, säger Roland Utbult.

Men man anser att värdet av annonsbilagan överstiger 10 000 kronor?

– Man kan ju räkna på vad det här företaget har fått in i annonser, då blir det naturligtvis mera pengar, säger Roland Utbult.

Men han anser inte att man kan likställa annonsen med bidrag i form av pengar till hans personvalskampanj.

– Jag har ju istället fått betala för distributionen. Blir man sponsrad ska man ju inte gå back 20 000 till 25 000 kronor, i alla fall inte i min värld.

Och att meddela distriktsstyrelsen om annonsbilagan tycker han inte att han hade anledning att göra.

– Är det så att man tar emot 5 000 kronor i gåvor, som jag har gjort, så har man ju ingen anledning att meddela distriktet.

Vad betyder den här konflikten mellan dig och distriktsstyrelse för stämningen och samarbetet?

– Det här partiet behöver lyftas, och därför ska vi inte motarbeta varandra, utan vi måste arbeta tillsammans, och det tror jag att vi kommer göra. Och i min värld får alla dessa människor plats, även de som varit något kritiska, så ska vi kunna jobba tillsammans, säger Roland Utbult.

Han poängterar att han inte har prickats, utan att det handlar om kritik som inte medför några sanktioner.

Roland Utbult prickas för valkampanj

Magnus Jacobsson.

#text=4199954# Roland Utbult prickas av sitt eget partidistrikt för sitt sätt att driva personvalskampanj.
– Det är vår uppfattning att det skett en större sponsring än vad reglerna säger, säger distriktsordförande Magnus Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista