Kjell-Åke Johansson på Åmål Components, statsminister Fredrik Reinfeldt och Joachim Wollnert, vd och ägare av Åmål Components tittar på lagersystem. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst.
Åmål

"Vår industri kan överleva"

Reinfeldt: "Viktigt att jobb stannar i Sverige"
1:15 min

Det gäller att få industrin konkurrenskraftig och se att marknaden är nära – det kan vara ett sätt att få landsbygden att överleva. Det budskapet hade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) med sig när han besökte Åmål Components i dag.

– Sverige har en fördel med att många av våra kunder finns i vårt närområde. Transporten från Sverige blir kort när den kan bli mycket lång från Kina. På det sättet kan vår industri överleva om vi bara skärper konkurrensförmågan hela tiden, säger Fredrik Reinfeldt.

Vad gör regeringen för att landsbygden ska överleva?

– Det viktiga för regeringen är att investeringar för jobb stannar i Sverige och att företag kan växa i hela landet. Då går det att klara sitt uppehälle i glest befolkade delar av landet.

Företaget Åmål Components har gått från 12 anställda 2008 till 38 just nu. Fokus har flyttats från fordonsindustrin till andra marknader som energibranschen.

Joachim Wollnert är ägare och vd. Han har fått kämpa för ett företag som skulle läggas ner men som nu expanderar i en liten landsortsstad.

– Man måste skapa en attraktiv arbetsmarknad där man bor, vilket vi försöker göra här i Åmål, säger Joachim Wollnert.

Frågan är om det är bäst med ett lokalt ägande för att få jobben att stanna kvar.

– Jag tror att man måste se till de lokala behoven och utnyttja lokala möjligheter för att kunna växa. Det måste finnas ett engagemang där man verkar, säger Joachim Wollnert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".